ßßß Cookit - przepis na Najprostszy gulasz wieprzowy

Najprostszy gulasz wieprzowy

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny, bardzo prosty gulasz wieprzowy z niewielką ilością przypraw. Miękkie, prawie rozpadające się mięso i bardzo smaczny sos, w tym przypadku dość ostry, bo pozwoliłam sobie dodać hot chilli. Dla uzyskania łagodniejszej wersji sosu można chilli ominąć. Gulasz można przyrządzić z łopatki, karkówki lub szynki. Ja lubię podawać go z różnymi rodzajami kasz lub z ziemniaczanym puree. Do takiego zestawu najlepiej smakuje konserwowy lub kiszony ogórek, ale z surówką z czerwonej kapusty (ze słoika, dodałam jedynie drobno pokrojoną cebulę, doprawiłam cukrem, pieprzem i odrobiną oliwy) też było bardzo smaczne.
2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
1 cebula, pokrojona w kostkę
500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w niewielką kostkę (u mnie szynka)
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrego chilli w proszku
ok 500 ml wody
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki mąki
Tłuszcz rozgrzewamy na głębokiej patelni i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując by się nie przypaliła, dodajemy mięso i smażymy, do momentu, aż odparuje woda, a mięso lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy 30 sekund. Zalewamy wrzącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz, dodajemy ziele i lista laurowego, przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa ( ok 1 1/2 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy suszoną bazylię. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gulaszu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze ok 3 minut. Do sosu można dodać śmietany i posypać natką pietruszki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/04/najprostszy-gulasz-wieprzowy.html