Wykonanie
Tradycyjny, bardzo prosty gulasz wieprzowy z niewielką ilością przypraw. Miękkie, prawie rozpadające się
mięso i bardzo smaczny sos, w tym przypadku dość ostry, bo pozwoliłam sobie dodać hot
chilli. Dla uzyskania łagodniejszej wersji sosu można
chilli ominąć. Gulasz można przyrządzić z
łopatki,
karkówki lub
szynki. Ja lubię podawać go z różnymi rodzajami
kasz lub z ziemniaczanym puree. Do takiego zestawu najlepiej smakuje konserwowy lub
kiszony ogórek, ale z surówką z
czerwonej kapusty (ze słoika, dodałam jedynie drobno pokrojoną
cebulę, doprawiłam
cukrem,
pieprzem i odrobiną
oliwy) też było bardzo smaczne.
2 łyżki
smalcu lub innego tłuszczu1
cebula, pokrojona w kostkę500 g
mięsa wieprzowego, pokrojonego w niewielką kostkę (u mnie
szynka)2 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżka
papryki w proszku1/2 łyżeczki
ostrego chilli w proszkuok 500 ml
wody1
liść laurowy4 ziarna
ziela angielskiego1 łyżka suszonej
bazylii2 łyżki
mąkiTłuszcz rozgrzewamy na głębokiej patelni i dodajemy
cebulę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując by się nie przypaliła, dodajemy
mięso i smażymy, do momentu, aż odparuje
woda, a
mięso lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy
czosnek i
przyprawy i smażymy 30 sekund. Zalewamy wrzącą
wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz, dodajemy ziele i lista laurowego, przykrywamy i dusimy do miękkości
mięsa ( ok 1 1/2 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy suszoną
bazylię.
Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości
wody i dodajemy do gulaszu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze ok 3 minut. Do sosu można dodać
śmietany i posypać
natką pietruszki.