ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik

Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Październikowe blogowanie rozpoczęłam od przepisu na szarlotkę a kończę na jabłeczniku . Co różni te dwa ciasta? Praktycznie nic, więc dla mnie są to tylko inne nazwy na ciasta z dużą ilością jabłek, choć opinii na temat co jest co jest wiele, skrajnie różnych. Przepis na ten jabłecznik (w oryginale jabłecznik Elżbiety) pochodzi ze starej książeczki Poradnika Domowego i został tylko nieznacznie przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto (półkruche) pierwszego dnia jest ciut za suche, pomyślałam nawet o dodaniu większej ilości jabłek następnym razem, ale już na drugi dzień, wilgoć z jabłek (ciasto trzymałam owinięte folią) przechodzi do ciasta i jest już znacznie lepiej. Ogólnie bardzo smaczne ciasto dla amatorów i szarlotek i jabłeczników :)
Jabłecznik
ciasto:
500 g mąki
100 g cukru
250 g masła, pokrojonego w kostkę
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
1 kg jabłek
100 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
30 g mielonych migdałów
100 g rodzynek
1/2 -1 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia( lub tylko natłuszczamy) prostokątną foremkę ( u mnie 22 na 27 cm).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, oraz pokrojone masło. Zagniatamy ciasto ( u mnie mechanicznie - hakiem).
Jabłka ścieramy na tarce z grubymi otworami i mieszamy z pozostałymi składnikami na nadzienie. Dwie trzecie ciasta wykładamy do przygotowanej foremki a na ciasto wykładamy jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Pieczemy około godziny. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/10/jabecznik.html