Wykonanie
Takie oto ciasto zagości u nas na
stole z okazji Dnia Kobiet. W oryginalnej wersji ciasto było z
cukrem, ja je odcukrzyłam, bo uważam że
słodycz marcepana w zupełności wystarcza.Składniki: 180 gr
masła, 200 gr marcepanu, 100 g
migdałów, 1/2 łyżeczki
cynamonu, 4
jajka, 1 opakowanie
cukru waniliowego, 180 gr
mąki, 3 łyżeczki
proszku do pieczenia, 4
jabłka,
bułka tarta. Do posypki 1/2 łyżeczki
cynamonu, 4 łyżeczki
cukru.Przygotowanie:
Migdały zmielić/zblendować.
Masło zmiksować z
cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po 1
jajku. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy i wymieszać mikserem. Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
cynamon i rozdrobnione
migdały i wszystko zmiksować. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, obtoczyć w mieszaninie
cukru i
cynamonu i układać na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę w temp 180st. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeżeli w środku będzie surowe potrzymać je jeszcze trochę w piekarniku.