Wykonanie
Truskawki,
bezy,
bita śmietana to składniki słynnego deseru Eton mess . Dzisiaj u mnie ciasto z tymi składnikami. Typowo letnie, wilgotne od
owoców, z chrupiącą, słodką
bezą wieńczącą całość. Bardzo polecam dodatek
bitej śmietany do podania, dość zbite ciasto nabiera wtedy lekkości i znacznie lepiej smakuje. Warto spróbować wykorzystując ostatnie, letnie
truskawki.
175 g
masła5 łyżek
śmietany kremówki, z pojemnika 300 ml (double cream)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii225 g
mąki100 g mielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g drobnego
cukru, najlepiej trzcinowego (golden caster sugar)5 dużych
jajek, w temperaturze pokojowej400 g
truskawek (1/2 pokrojona na grube kawałki, 1/2 pokrojona w plastry)4
bezy o wadze 50 g (u mnie 6 bez), połamane na duże częściodrobina
cukru pudru do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do 160 st C. Foremkę o wymiarach 20 na 30cm, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i mieszamy ze
śmietanką i ekstraktem z
wanilii.
Mąkę,
migdały,
proszek do pieczenia i 1/4 łyżeczki drobnej
soli, mieszamy i odstawiamy na bok.
Cukier i
jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie miała konsystencję gęstej pianki. Masę jajeczną wlewamy do masy
maślanej i krótko mieszamy, po czym dodajemy mieszankę mączną i znowu krótko mieszamy. Mieszamy z posiekanymi
truskawkami i wylewamy masę do foremki. Wygładzamy wierzch i układamy plastry
truskawek i pokruszone
bezy. Pieczemy ok 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy przez 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę. Tuż przed podaniem oprószamy odrobiną
cukru pudru. Podajemy z
bitą śmietaną, jeśli lubimy.
Przepis ze strony BBC GoodFood