ßßß Cookit - przepis na Ciasto Eton mess

Ciasto Eton mess

nazwa

Wykonanie

Truskawki, bezy, bita śmietana to składniki słynnego deseru Eton mess . Dzisiaj u mnie ciasto z tymi składnikami. Typowo letnie, wilgotne od owoców, z chrupiącą, słodką bezą wieńczącą całość. Bardzo polecam dodatek bitej śmietany do podania, dość zbite ciasto nabiera wtedy lekkości i znacznie lepiej smakuje. Warto spróbować wykorzystując ostatnie, letnie truskawki.
175 g masła
5 łyżek śmietany kremówki, z pojemnika 300 ml (double cream)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
225 g mąki
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego (golden caster sugar)
5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
400 g truskawek (1/2 pokrojona na grube kawałki, 1/2 pokrojona w plastry)
4 bezy o wadze 50 g (u mnie 6 bez), połamane na duże części
odrobina cukru pudru do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Foremkę o wymiarach 20 na 30cm, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i mieszamy ze śmietanką i ekstraktem z wanilii. Mąkę, migdały, proszek do pieczenia i 1/4 łyżeczki drobnej soli, mieszamy i odstawiamy na bok.
Cukier i jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie miała konsystencję gęstej pianki. Masę jajeczną wlewamy do masy maślanej i krótko mieszamy, po czym dodajemy mieszankę mączną i znowu krótko mieszamy. Mieszamy z posiekanymi truskawkami i wylewamy masę do foremki. Wygładzamy wierzch i układamy plastry truskawek i pokruszone bezy. Pieczemy ok 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy przez 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę. Tuż przed podaniem oprószamy odrobiną cukru pudru. Podajemy z bitą śmietaną, jeśli lubimy.
Przepis ze strony BBC GoodFood
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/07/ciasto-eton-mess.html