Wykonanie
Rano telefon:
Jadłam kiedyś u Was takie ciasto z
truskawkami. Pamiętasz? Z takim sosem. Daj mi przepis, dobrze?Coś kojarzę. Tylko co to za ciasto? Przeszukuję blog i jest. Okazuje się, że zrobiłam wtedy modyfikację tarty z Kwestii Smaku . Moja wersja była na
biszkopcie. Ponieważ akurat zbliżały się urodziny syna, pomyślałam, że wersja na kruchym będzie idealna zamiast
tortu. Miałam rację. Niestety ciasto miało jedną wadę - za szybko się skończyło.
Składniki:ciasto:200 g
mąki2 łyżki
cukru pudru100 g zimnego
masła1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegokrem:1/2 kg
mascarpone3 łyżki
cukru (dałam domowy
waniliowy)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego250 ml
śmietanki 30%truskawki (ok 500 g)Wykonanie:
Mąkę,
cukier i
masło posiekać, aż utworzą się grudki. Dodać
jajko i
wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie). Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut. Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą niż 24 cm (takiej blachy używamy). Delikatnie, na wałku przenieść na formę i wyłożyć
ciastem dno i boki formy. Nakłuć widelcem dno i schować do lodówki na kolejne 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na schłodzone ciasto wyłożyć folię i obciążyć ją
grochem (lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi). Piec ciasto przez 15 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i wstawić ciasto ponownie do piekarnika na około 5 - 7 minut tak, aby ciasto się zezłociło. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno dodając
cukier. W drugiej misce ubić
mascarpone z
wanilią. Przełożyć
śmietaną do
mascarpone i połączyć krem ubijając przez chwilę. Krem przełożyć na ostudzony spód. Na wierzchu położyć umyte, osuszone i pokrojone
truskawki. Podawać natychmiast.