Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą to niewielkie ciasteczka o delikatnym kardamonowym smaku, półkruche, ze sporymi kawałkami białej czekolady kryjącej się w ich wnętrzu. Szybkie w przygotowaniu i smaczne. Do szklanki mleka lub filiżanki herbaty pasują idealnie.Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą ( przepis na ok 24 ciasteczek)115 g masła, miękkiego115 g jasnego brązowego cukru (soft light brown)1 jajko, roztrzepane widelcem250 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)szczypta soli125 g białej czekolady pokrojonej w kawałki1 łyżeczka mielonego kardamonuPiekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy.Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Przesianą mąkę, sól i kardamon dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.Czubatą łyżeczkę masy wykładamy na blachę, pamiętając o odstępach międzyciasteczkami. Pieczemy przez ok 12 minut lub do momentu aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu przenosimy na kratkę i studzimy.Przepis na bazie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"