ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą to niewielkie ciasteczka o delikatnym kardamonowym smaku, półkruche, ze sporymi kawałkami białej czekolady kryjącej się w ich wnętrzu. Szybkie w przygotowaniu i smaczne. Do szklanki mleka lub filiżanki herbaty pasują idealnie.
Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą ( przepis na ok 24 ciasteczek)
115 g masła, miękkiego
115 g jasnego brązowego cukru (soft light brown)
1 jajko, roztrzepane widelcem
250 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
szczypta soli
125 g białej czekolady pokrojonej w kawałki
1 łyżeczka mielonego kardamonu
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Przesianą mąkę, sól i kardamon dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Czubatą łyżeczkę masy wykładamy na blachę, pamiętając o odstępach między ciasteczkami. Pieczemy przez ok 12 minut lub do momentu aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu przenosimy na kratkę i studzimy.
Przepis na bazie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/07/ciasteczka-z-kardamonem-i-biaa-czekolada.html