ßßß Cookit - przepis na Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Taki ciasta jak ta babka migdałowa z marcepanem należą do moich ulubionych. Babka jest wilgotna, ma lekko ziarnista konsystencję i kawałki marcepana, który uwielbiam. Smak, lekko migdałowy, maślany, pyszny. Polewa z białej czekolady, obsypana migdałowymi płatkami jest również bardzo smaczna. Dla mnie to jedna z najpyszniejszych babek jakie jadłam, ale ja mam słabość, do wszystkich wypieków z mielonymi migdałami.
200 g masła
200 g drobnego cukru
4 jajka
150 g marcepanu, pokrojonego w 1 cm kostkę
100 g mielonych migdałów
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
polewa z białej czekolady:
100 g białej czekolady
50 g kwaśnej śmietany
1 łyżka likieru Amaretto, opcjonalnie
kilka łyżek płatków migdałowych do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 175 st C, natłuszczamy i wysypujemy mąką foremkę do babek.
Cukier z masłem ucieramy do białości, dodajemy po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt migdałowy, mielone migdały, kawałki marcepanu oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremki i pieczemy 55-60 minut. Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy na małym gazie (ok 1 minuty) Dodajemy czekoladę połamana na kawałki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Dodajemy likier. Polewę wykładamy łyżką na wierzch ciasta i posypujemy migdałowymi płatkami.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/03/wilgotna-babka-migdaowa-z-marcepanem-i.html