ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Surówka z kapusty pekińskiej . Bardzo prosta i smaczna. W jogurtowo-majonezowym sosie i z dodatkiem rodzynek. Rodzynki nie są tu oczywiście konieczne, można się bez nich obejść, ale jak dla mnie to nie tylko ekstra smak, ale i dodatkowe wartości odżywcze.
Surówka z kapusty pekińskiej (przepis dla dwóch osób)
1/4 kapusty pekińskiej dużej, posiekanej
2 niewielkie marchewki, starte na dużej tarce
1 mała cebula, drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w plasterki
2 łyżki zielonej pietruszki, posiekane
2 łyżki rodzynek
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku (wyciśnięty z jednego plastra)
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
Wszystkie warzywa wkładamy do miseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Majonez z jogurtem mieszamy w kubku. Dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/03/surowka-z-kapusty-pekinskiej.html