Wykonanie
Surówka z
kapusty pekińskiej . Bardzo prosta i smaczna. W
jogurtowo-
majonezowym sosie i z dodatkiem
rodzynek.
Rodzynki nie są tu oczywiście konieczne, można się bez nich obejść, ale jak dla mnie to nie tylko ekstra smak, ale i dodatkowe wartości odżywcze.
Surówka z
kapusty pekińskiej (przepis dla dwóch osób)1/4
kapusty pekińskiej dużej, posiekanej2 niewielkie
marchewki, starte na dużej tarce1 mała
cebula, drobno posiekana1 łodyga
selera naciowego, pokrojonego w plasterki2 łyżki zielonej
pietruszki, posiekane2 łyżki
rodzynek1/2 łyżeczki
cukrusól i
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku (wyciśnięty z jednego plastra)1 łyżka
majonezu2 łyżki
jogurtu greckiegoWszystkie warzywa wkładamy do miseczki. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
cytryną. Dodajemy
rodzynki. Mieszamy.
Majonez z
jogurtem mieszamy w kubku. Dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.