ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na prosty i pyszny sposób na obiadową surówkę. Jej skład jest podobny do tej którą robię z białej kapusty, z tym, że ta z kapusty pekińskiej jest gotowa od razu, natomiast ta ze zwykłej musi się trochę przegryźć, żeby kapusta nieco zmiękła.
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1/2 cebuli
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki naturalnego jogurtu
sok z cytryny lub starta cytryna
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę cienko szatkujemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
Do dużej miski wkładamy kapustę, marchewkę i cebulę. Dodajemy majonez, jogurt i cytrynę. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie znowu surówkę mieszamy, solimy i pieprzymy. Gdyby była za gęsta dodajemy jeszcze trochę jogurtu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/surowka-z-kapusty-pekinskiej.html