Wykonanie
13 Maja 2013 Gotowanie ze stylemSurówka z
czerwonej kapusty to doskonały dodatek do dań
mięsnych i
rybnych. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, przypomina smaki z dzieciństwa. Potrawy, które kojarzą mi się najbardziej z tą surówką to kluski śląskie i kotlet dewolaj. Surówka z
czerwonej kapusty najlepiej smakuje w połączeniu z marchwią,
cebulą i
majonezem. Warzywa zastosowane do surówki nie
tracą swojej wartości odżywczej ponieważ są przygotowywane na surowo.Najlepsza surówka z
czerwonej kapusty i marchwii
Składniki na 5 porcji:¼ główki dużej
kapusty czerwonej bądź ½ małej1 duża
marchew1 mała
cebula1 pełna łyżka stołowa
majonezukilka kropel
soku z cytrynysól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Kapustę oczyścić, pozbyć się wierzchnich liści, wyciąć środkowy trzon, po czym poszatkować najlepiej za pomocą maszynki z wkładką do warzyw.
Marchew obrać a następnie przepuścić przez maszynkę z drobną końcówką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Cebulę oczyścić z łusek, po czym odkroić ¼ jej części i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Powinniśmy uzyskać około ½ małej łyżeczki miąższu
cebuli.Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Doprawić
solą,
sokiem z cytryny oraz
pieprzem do smaku. Dodać
majonez, po czym dokładnie wymieszać.Surówka stanowi doskonały dodatek do potraw
mięsnych, wegetariańskich a także jarskich.