ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

13 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, przypomina smaki z dzieciństwa. Potrawy, które kojarzą mi się najbardziej z tą surówką to kluski śląskie i kotlet dewolaj. Surówka z czerwonej kapusty najlepiej smakuje w połączeniu z marchwią, cebulą i majonezem. Warzywa zastosowane do surówki nie tracą swojej wartości odżywczej ponieważ są przygotowywane na surowo.
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i marchwii
Składniki na 5 porcji:
¼ główki dużej kapusty czerwonej bądź ½ małej
1 duża marchew
1 mała cebula
1 pełna łyżka stołowa majonezu
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyścić, pozbyć się wierzchnich liści, wyciąć środkowy trzon, po czym poszatkować najlepiej za pomocą maszynki z wkładką do warzyw. Marchew obrać a następnie przepuścić przez maszynkę z drobną końcówką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Cebulę oczyścić z łusek, po czym odkroić ¼ jej części i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Powinniśmy uzyskać około ½ małej łyżeczki miąższu cebuli.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem do smaku. Dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać.
Surówka stanowi doskonały dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich a także jarskich.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_surowka-z-czerwonej-kapusty.html