Wykonanie
Składniki:(na 2 porcje)- ½
kapusty pekińskiej (ok. 350 g),- ¼
papryki (ok. 50 g),- 1
marchewka (ok. 90 g),- ½
jabłka (ok. 90 g),- mała
cebula (ok. 40 g),- łyżeczka
majonezu (ok. 10 g),- 2 łyżki
jogurtu naturalnego (ok. 50 g),- szczypta
cukru,- łyżeczka
soku z cytryny,-
sól,
pieprz.Sposób przygotowania:1. Myjemy dokładnie
warzywa i owoce.2. Kroimy na drobno
kapustę,
paprykę i
cebulę.3. Obieramy
marchewkę,
jabłko i ścieramy na tarce.4. Wszystkie składniki mieszamy z
majonezem i
jogurtem.5. Całość doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, szczyptą
cukru i
sokiem z cytryny.
Surówka jest bogata w :- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,- β-karoten (pochodzący z
marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która również jest antyoksydantem.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 315 gEnergia: 116 , 10 kcal
Białko: 4,06 gTłuszcze: 5 , 29 gWęglowodany: 18 , 78 gBłonnik pokarmowy : 6 , 26 gSmaczneg o i zdr owegoTrójko lorowa Tę cza