ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 2 porcje)
- ½ kapusty pekińskiej (ok. 350 g),
- ¼ papryki (ok. 50 g),
- 1 marchewka (ok. 90 g),
- ½ jabłka (ok. 90 g),
- mała cebula (ok. 40 g),
- łyżeczka majonezu (ok. 10 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50 g),
- szczypta cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Myjemy dokładnie warzywa i owoce.
2. Kroimy na drobno kapustę, paprykę i cebulę.
3. Obieramy marchewkę, jabłko i ścieramy na tarce.
4. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i jogurtem.
5. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
Surówka jest bogata w :
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 315 g
Energia: 116 , 10 kcal
Białko: 4,06 g
Tłuszcze: 5 , 29 g
Węglowodany: 18 , 78 g
Błonnik pokarmowy : 6 , 26 g
Smaczneg o i zdr owego
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/11/surowka-z-kapusty-pekinskiej.html