ßßß Cookit - przepis na Babka na maślance z kardamonem

Babka na maślance z kardamonem

nazwa

Wykonanie

Babka na maślance z dodatkiem egzotycznego kardamonu. Przyznam, że nosiłam się z zamiarem nie umieszczania jej na blogu, gdyż spodziewałam się po niej więcej, ale zmieniłam zdanie, bo posmakowała innym. Stwierdziłam więc, że jest miejsce i na takie, prostsze w smaku wypieki. Utwierdziłam się jeszcze bardziej po kilku dniach, gdy babka była dalej wilgotna i nawet lepsza niż w dniu wypieku. Polewa czekoladowa i pistacjowe orzeszki nieco uszlachetniły babkę, więc oto i ona :)
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kardamonu
3 jajka
1 szklanka maślanki
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady
100 ml creme fraiche (można zastąpić kremówką 30 %)
3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, smarujemy masłem i obsypujemy mąką foremkę na babkę.
Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy kardamon i po 1 jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy mąkę i maślankę, mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 minut
Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i lekko podgrzewamy, stale mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Polewamy ciasto i posypujemy orzechami.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/03/babka-na-maslance-z-kardamonem.html