Wykonanie
Babka na
maślance z dodatkiem egzotycznego
kardamonu. Przyznam, że nosiłam się z zamiarem nie umieszczania jej na blogu, gdyż spodziewałam się po niej więcej, ale zmieniłam zdanie, bo posmakowała innym. Stwierdziłam więc, że jest miejsce i na takie, prostsze w smaku wypieki. Utwierdziłam się jeszcze bardziej po kilku dniach, gdy babka była dalej wilgotna i nawet lepsza niż w dniu wypieku.
Polewa czekoladowa i
pistacjowe orzeszki nieco uszlachetniły babkę, więc oto i ona :)
2 1/2 szklanki
mąki1 1/2 szklanki
cukru125 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka
kardamonu3
jajka1 szklanka
maślankiPolewa czekoladowa:100 g
czekolady100 ml creme fraiche (można zastąpić kremówką 30 %)3 łyżki posiekanych
orzechów pistacjowychPiekarnik nagrzewamy do 180 st C, smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką foremkę na babkę.
Masło z
cukrem ucieramy do białości, dodajemy
kardamon i po 1
jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy
mąkę i
maślankę, mieszamy.Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 minutPozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.Przygotowujemy polewę.
Czekoladę i
śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i lekko podgrzewamy, stale mieszając aż do rozpuszczenia
czekolady. Polewamy ciasto i posypujemy
orzechami.