Wykonanie
Kardamon w słodyczach pokochałam od pierwszego posmakowania. Były to maślane
ciasteczka kardamonowe, którymi poczęstowała mnie znajoma Iranka. Nie mogłam się od nich oderwać. Nie mogłam się również oderwać (nie tylko ja zresztą) od tych
ciastek z
kardamonem i
białą czekoladą, na które przepis zamieszczam poniżej. Bardzo przypominające mi tamte, choć nie tak kruche i nie tak maślane. Półkrucha, dość miękka konsystencja, intensywny aromat
kardamonu, z jego drobinkami, posmak
toffi (to dzięki obecności
brązowego cukru) i rozpływające się w ustach kawałki
białej czekolady. Pycha! Bardzo polecam.
125 g
masła, miękkiego100 g drobnego
cukru, najlepiej trzcinowego (golden caster suger)75 g ciemnego
cukru muscovado1
jajkoziarna z 8 strąków
kardamonu250 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g
białej czekolady, posiekanejPiekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Masło i
cukry ucieramy do białości, dodajemy
jajko i mieszamy, Strąki
kardamonu otwieramy, ziarna wkładamy do moździerza i ucieramy po czym dodajemy do masy. Dodajemy przesianą
mąkę, szczyptę
soli i
proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy połowę posiekanej
czekolady.Dwie duże blachy do pieczenia wykładamy papierem, z formujemy kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego i wykładamy je na blachę zostawiając odstępy
między nimi. Pozostałą
czekoladę wgniatamy do
ciasteczek jednocześnie lekko je rozpłaszczając. Pieczemy ok 15 minut.
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale z upływem czasu twardnieją.Przepis z Sainsbury's Magazine, November 2014