ßßß Cookit - przepis na Muffiny kajmakowe

Muffiny kajmakowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1 , 5 puszki masy kajmakowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- sos czekoladowy (ja użyłam gotowego, "kupnego")
Przygotowanie:
Puszki z masą kajmakowa wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około godziny. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia (uważajcie przy otwieraniu puszki, może prysnąć). Zawartość jednej z nich przekładamy do miski, dodajemy maślankę, roztopione masło, jajko i mieszamy. Wszystkie suche produkty (mąka, sól, proszek, cukier) mieszamy w drugiej misce. Następnie mokre produkty łączymy z suchymi mieszamy, ale niezbyt dokładnie, dobrze, jeśli pozostaną grudki.
Masę przelewamy do papilotek umieszczonych a muffinowej formie i wstawiamy do piekarnika (190 stopni) na 20 minut. Następnie na 5 minut włączamy termoobieg.
Babeczki wyjmujemy i dekorujemy pozostałą masą kajmakową oraz sosem czekoladowym.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/muffiny-kajmakowe.html