ßßß Cookit - przepis na Śledzie aromatyczne w oleju

Śledzie aromatyczne w oleju

nazwa

Wykonanie

Śledzie to przysmak bardzo lubiany w mojej rodzinie nie tylko w okresie świątecznym. Idą jak woda - każde. Śledzie w aromatycznym oleju, lekko pikantne z ciepłym aromatem cynamonu, goździków i innych orientalnych przypraw są bardzo proste do zrobienia. Wystarczy rozgnieść przyprawy (można ewentualnie skorzystać z przypraw w proszku, ale rozgniecione "na świeżo" gwarantują intensywny aromat) i posypać nimi warstwy śledzia i cebuli, zalać olejem, a po kilku dniach(u mnie zostają już tylko resztki) cieszyć się ich wspaniałym smakiem.
Inne przepisy na śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie z rodzynkami
6 płatów filetów śledziowych
1 cebula, pokrojona w półplastry
3 strąki kardamonu
5 goździków
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
2 cm kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka chilli w płatkach
1 łyżeczka mielonego imbiru
olej
Filety namaczamy w wodzie lub w mleku(przez 1-2 godziny), odsączamy i kroimy w dzwonka.
Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i rozgniatamy. Śledzie układamy w słoiku na przemian z pokrojoną cebulę, posypując każdą warstwę przyprawami. Zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki. Najlepsze po 3 dniach.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/12/sledzie-aromatyczne-w-oleju.html