ßßß Cookit - przepis na Millionaire's shortbread

Millionaire's shortbread

nazwa

Wykonanie

Tego typu krajanki jak Millionaire's shortbread potrafię zajadać bez opamiętania. Bo jak oprzeć się maślanemu kruchemu ciastu z pyszną masą toffi, polaną na dodatek czekoladą? Krajanka millionaire's shortbread jest bardzo słodka, ale tym rodzajem słodyczy, który absolutnie nie przeszkadza nam w sięganiu po kolejne kawałki. Mało składników i prostota wykonania, choć troszkę trzeba odczekać, by wierzch i czekoladowa polewa zastygły. Jeśli macie ochotę na coś naprawdę słodkiego i pysznego, to polecam tę słynną krajankę.
Spód:
125g masła, w temperaturze pokojowej
50 g drobnego cukru
175 g mąki
Wierzch:
400g mleka skondensowanego(słodzonego)
50 g masła
50 g cukru brązowego
150 g ulubionej czekolady(u mnie dodatkowo kilka łyżek śmietany)
Z masła, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Wykładamy nim kwadratową foremkę o bokach 23 cm i pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 190 st C. Pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy wierzch. Mleko, masło i cukier umieszczamy w rondelku o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy delikatnie cały czas mieszając(żeby nie przypalić) przez 5 minut. Wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Gdy masa zastygnie rozpuszczamy czekoladę(ja dodałam do niej kilka łyżek śmietany) i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Mums know best!: the Hairy Bikers' Family Cookbook"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/04/millionaires-shortbread.html