Wykonanie
Tego typu krajanki jak Millionaire's shortbread potrafię zajadać bez opamiętania. Bo jak oprzeć się maślanemu kruchemu ciastu z pyszną masą
toffi, polaną na dodatek czekoladą? Krajanka millionaire's shortbread jest bardzo słodka, ale tym rodzajem
słodyczy, który absolutnie nie przeszkadza nam w sięganiu po kolejne kawałki. Mało składników i prostota wykonania, choć troszkę trzeba odczekać, by wierzch i
czekoladowa polewa zastygły. Jeśli macie ochotę na coś naprawdę słodkiego i pysznego, to polecam tę słynną krajankę.
Spód:125g
masła, w temperaturze pokojowej50 g drobnego
cukru175 g
mąkiWierzch:400g
mleka skondensowanego(słodzonego)50 g
masła50 g
cukru brązowego150 g ulubionej
czekolady(u mnie dodatkowo kilka łyżek
śmietany)Z
masła,
cukru i
mąki zagniatamy ciasto. Wykładamy nim kwadratową foremkę o bokach 23 cm i pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 190 st C. Pozostawiamy do wystudzenia.W międzyczasie przygotowujemy wierzch.
Mleko,
masło i
cukier umieszczamy w rondelku o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy delikatnie cały czas mieszając(żeby nie przypalić) przez 5 minut. Wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Gdy masa zastygnie rozpuszczamy
czekoladę(ja dodałam do niej kilka łyżek
śmietany) i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia
czekolady i kroimy na kwadraty.Przepis z książki "Mums know best!: the Hairy Bikers' Family Cookbook"