ßßß Cookit - przepis na Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
daktyle 200 gramów
wrzątek 0 , 3 szklanek
masło 100 gramów
cukier 1 szklanek
jajka 2 szklanek
mąka 1,5 szklanek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mleko 0,25 szklanek
masło 200 gramów
śmietana kremowa 1 szklanek
cukier brązowy 1,6 szklanek
Wykonanie:
Pokrojone na kawałki suszone daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aby owoce wchłonęły całą wodę. Miękkie 100g masła zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać kolejno po jajku, cały czas ubijając. wsypać przesianą mąkę, proszek, dodać mleko i dobrze wymieszać, a na końcu wmieszać daktyle. Przełożyć ciasto do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Sos toffi: do garnka włożyć masło, śmietanę oraz cukier brązowy i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Wtedy zwiększyć ogień i gotować jeszcze ok. 7 minut, aż zgęstniej jak syrop.
Gotowym sosem polać ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11865/Ciasto-daktylowe