Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
daktyle 200 gramówwrzątek 0 , 3 szklanek
masło 100 gramów
cukier 1 szklanek
jajka 2 szklanek
mąka 1,5 szklanek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mleko 0,25 szklanek
masło 200 gramów
śmietana kremowa 1 szklanek
cukier brązowy 1,6 szklanekWykonanie:Pokrojone na kawałki
suszone daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aby
owoce wchłonęły całą
wodę. Miękkie 100g
masła zmiksować z
cukrem na gładką masę, dodawać kolejno po
jajku, cały czas ubijając. wsypać przesianą
mąkę, proszek, dodać
mleko i dobrze wymieszać, a na końcu wmieszać
daktyle. Przełożyć ciasto do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 40 minut w 180 stopniach.Sos
toffi: do garnka włożyć
masło,
śmietanę oraz
cukier brązowy i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż
cukier się rozpuści. Wtedy zwiększyć ogień i gotować jeszcze ok. 7 minut, aż zgęstniej jak
syrop.Gotowym sosem polać ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: