Wykonanie
Uwielbiam zapach zapiekanych
owoców wyjmowanych z piekarnika. Kojarzą mi się jakoś tak ciepło i domowo:) I gdy tylko mam jakiś
owocowy nadmiar lub szybką potrzebę na zjedzenie czegoś ciepłego, słodkiego i
owocowego robię crumble. Ale
powiem szczerze... trochę mi się już to znudziło. Szukałam więc równie błyskawicznej i smacznej alternatywy. I wykombinowałam! Wybrałam soczyste
śliwki które duszą się pod
ciastem. I moim zdaniem właśnie
śliwki pasują tutaj idealnie (poza sezonem można użyć mrożonych). Żeby skrócić czas pieczenia zdecydowałam się na kokilki ale można użyć zwykłej formy.
Składniki:ok 1 kg
śliwek (przekrojonych na pół i pozbawionych pestek)1 łyżka
brązowego cukru (lub białego)220 g
mąki60 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g miękkiego
masła80
mleka1
jajkoWykonanie:
Mąkę połącz z
proszkiem do pieczenia i palcami rozetrzyj ją z
masłem. Dodaj
cukier. Wymieszaj.
Jajko lekko roztrzep i wlej
mleko. Połącz składniki mokre z suchymi. Mieszaj aż wszystko się połączy.
Śliwkami wyłóż formę posyp
brązowym cukrem. Nałóż ciasto na
owoce. Piecz w temp. 180 stopni przez 20- 35 minut (w zależności od wielkości formy) aż ciasto się zrumieni.Smacznego!