Wykonanie
Uwielbiam zapach zapiekanych
owoców wyjmowanych z piekarnika. Kojarzą mi się jakoś tak ciepło i domowo:) I gdy tylko mam jakiś
owocowy nadmiar lub szybką potrzebę na zjedzenie czegoś ciepłego, słodkiego i
owocowego robię crumble. Ale
powiem szczerze... trochę mi się już to znudziło. Szukałam więc równie błyskawicznej i smacznej alternatywy. I wykombinowałam! Wybrałam
śliwki, i moim zdaniem pasują tutaj znakomicie (poza sezonem można użyć mrożonych), i przykryłam je
ciastem.
Śliwki "duszą się" pod
ciastem, co
daje bardzo fajny efekt końcowy. Idealna przekąska na chłodne dni. Żeby skrócić czas pieczenia zdecydowałam się na kokilki, ale można użyć zwykłej formy do pieczenia.
Składniki:ok 1 kg
śliwek (przekrojonych na pół i pozbawionych pestek)1 łyżka
brązowego cukru (lub białego)220 g
mąki60 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g miękkiego
masła80
mleka1
jajkoWykonanie:
Mąkę połącz z
proszkiem do pieczenia i palcami rozetrzyj ją z
masłem. Dodaj
cukier. Wymieszaj.
Jajko lekko roztrzep i wlej
mleko. Połącz składniki mokre z suchymi. Mieszaj aż wszystko się połączy.
Śliwkami wyłóż formę posyp
brązowym cukrem. Nałóż ciasto na
owoce. Piecz w temp. 180 stopni przez 20- 35 minut (w zależności od wielkości formy) aż ciasto się zrumieni.Smacznego!