Wykonanie
To
czekoladowe ciasto ze
śliwkami zaplanowałam sobie już dość dawno, kiedy przeglądałam świeżo zakupioną książkę "Seasonal kitchen" wydawnictwa
Marie Claire. Ponieważ bardzo lubię ciasta ze
śliwkami nie mogłam nie wypróbować czekoladowej wersji . Ciasto jest świetne! Z dodatkową niespodzianką - pyszną kruszonką z
brązowego cukru, która ze swoim karmelowym smakiem wspaniale wzbogaca ten nieskomplikowany wypiek. Polecam.
165 g ciemnego
brązowego cukru280 g
mąki185 g zimnego
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki ciemnego
kakao1/4 łyżeczki
soli230 g drobnego
cukru3
jajka, roztrzepane185 ml
mleka16 małych
śliwek(ok 550 g), bez pestek, przekrojonych na półPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 25 cm.
Brązowy cukier umieszczamy w misce razem z 30 g
mąki i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki zimnego
masła(resztę pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania kruszonki.Pozostałą
mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia,
kakao i
solą. Drobny
cukier i miękkie
masło umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy
jajka i dobrze ubijamy.Dodajemy połowę mącznej mikstury i połowę
mleka i dokładnie mieszamy. Po czym dodajemy resztę
mąki i
mleka i również dobrze mieszamy.Ciasto wykładamy do tortownicy i układamy na nim połówki
śliwek przekrojoną częścią do dołu. Posypujemy mieszanką z
brązowego cukru i pieczemy 50-60 minut.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce. Można podawać z
lodami lub
śmietanką.