ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

To czekoladowe ciasto ze śliwkami zaplanowałam sobie już dość dawno, kiedy przeglądałam świeżo zakupioną książkę "Seasonal kitchen" wydawnictwa Marie Claire. Ponieważ bardzo lubię ciasta ze śliwkami nie mogłam nie wypróbować czekoladowej wersji . Ciasto jest świetne! Z dodatkową niespodzianką - pyszną kruszonką z brązowego cukru, która ze swoim karmelowym smakiem wspaniale wzbogaca ten nieskomplikowany wypiek. Polecam.
165 g ciemnego brązowego cukru
280 g mąki
185 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
1/4 łyżeczki soli
230 g drobnego cukru
3 jajka, roztrzepane
185 ml mleka
16 małych śliwek(ok 550 g), bez pestek, przekrojonych na pół
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 25 cm.
Brązowy cukier umieszczamy w misce razem z 30 g mąki i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki zimnego masła(resztę pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania kruszonki.
Pozostałą mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Drobny cukier i miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy jajka i dobrze ubijamy.
Dodajemy połowę mącznej mikstury i połowę mleka i dokładnie mieszamy. Po czym dodajemy resztę mąki i mleka i również dobrze mieszamy.
Ciasto wykładamy do tortownicy i układamy na nim połówki śliwek przekrojoną częścią do dołu. Posypujemy mieszanką z brązowego cukru i pieczemy 50-60 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce. Można podawać z lodami lub śmietanką.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-ze-sliwkami.html