ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

nazwa

Wykonanie

Osobiście wolę brownies lub ciężkie czekoladowe ciasta jak np. to ciasto czekoladowe z migdałami, ale wiem, że są zwolennicy bardziej "wypieczonych" czekoladowych ciast, takich jak np murzynek. Takie właśnie jest to ciasto czekoladowo - kawowe . Jest ono dość mocno czekoladowe i choć niestety kawy w nim nie czuć, to jest smaczne i do popołudniowej kawy będzie idealne.
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale przez jakiś czas będę miała niestety tylko "aparat" komórkowy;)
190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do smarowania
130 g maki
190 g jasnego cukru brązowego
3 duże jajka
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml mleka
1 łyżka mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i posypujemy mąką(lub wykładamy papierem do pieczenia) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo jajka dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mleko mieszamy z kawą. Suche składniki dodajemy do maślanej masy na przemian z mlekiem. Dobrze mieszamy, aż masa będzie gładka i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki.
Pieczemy ok 1 godziny(warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, by ciasto nie było za suche). Studzimy w foremce przez chwilę po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki " The hummingbird bakery cake days "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/08/ciasto-czekoladowo-kawowe-coffee-and.html