Szybkie i smaczne ciasto na kakaowymbiszkopcie - idealne do porannej kawy :)Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki (u mnie bez polewy czekoladowej).Składniki na biszkopt:5 jajek1 szklanka mąki (niepełna)0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoSkładniki na masę kokosową:500 ml mleka250 g wiórków kokosowych1 kostka masła (200 g)0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)Najpierw robimy biszkopt. Jajka ubijamy na pianę. Dodajemy do nich brązowy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) i dalej miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, najlepiej takiej o wymiarach 20x35 cm (ja użyłam takiej keksówki, która jest jednak za mała przez co ciasto wyrosło dość wysokie i trudno je dobrze nasączyć). Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C (do suchego patyczka).Kiedy ciasto się upiecze odstawiamy je do ostygnięcia a w międzyczasie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy (opcjonalnie) i gotujemy. Po chwili dodajemy wiórki kokosowe i dalej gotujemy - do zgęstnienia masy. Na koniec dodajemy masło i gotujemy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy masę do wystygnięcia.Ostudzony biszkopt możemy nasączyć herbatą a następnie wykładamy go masą kokosową. Wstawiamy na trochę do lodówki żeby masa zgęstniała. Smacznego! :)