Wykonanie
Składniki:2 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/2 szklanki
mleka1 szklanka
cukru250g
masła3
jajka3 łyżki
cukru waniliowego własnej roboty1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao4 łyżki wiórek
kokosowychPrzepis:Do garnuszka wkładamy
masło,
cukier,
mleko i
kakao. Wszystko rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę odstawiamy do wystudzenia. Do osobnej miski przesypujemy
mąkę i dodajemy
proszek do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od
białek i dodajemy do
mąki.
Białka ubijamy z
cukrem waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do
mąki i mieszamy. Następnie dodajemy
białka i delikatnie wszystko łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez 50 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu i wystudzeniu ciasta polewamy go polewą i posypujemy wiórkami. Odstawiamy ciasto do zastygnięcia polewy. Smacznego!