ßßß Cookit - przepis na Babka waniliowo-czekoladowa

Babka waniliowo-czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Jeszcze świąteczne nastroje.
Na formę babkową o pojemności 2 , 5 l
ciasto czekoladowe:
150 ml mleka
75 g gorzkiej czekolady 72% posiekanej
100 g miekkiego masła
250 g brązowego cukru muscovado
2 jajka
150 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Mleko podgrzwamy z czekolada i mieszamy aż czekoalda sie rozpuści. Maslo ucieramy z cukrem na puszysta masę, pojedyńczo dodajemu jajka ciagle ucierając masę. Dalej ucierając dodajemy wystudzoine mleko z czekolada. Na koniec dodajemy make wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
ciasto waniliowe:
125 g miekkiego masła
180 g miałkiego cukru
2 jajka
180 g maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g kwasnej smietany
kilka kropel esencji waniliowej
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pojedyńczo jajka ciągle ucierając. Dodajemy mąke wymeiszana z proszkiem do peiczenia, śmietane i esencję waniliowa. Wszystkie składniki stopniowo ciągle ucierając ciasto. Jesli ciasto jest za gęste można dodac łyżkę mleka. Obie czesci ciasta wkladamy na przemian po łyżce do natłuszczonej foremki. Wygładzamy wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C 45-50 minut sparwdzając patyczkiem, czy ciasto sie upiekło. oblac dowolna polewa lub lukrem, albo posypac cukrem pudrem.
Przepis na podst. "Moje gotowanie" nr 3/2016
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/04/Babka-waniliowo-czekoladowa.html