ßßß Cookit - przepis na Babeczki z czereśniami z polewą czekoladową

Babeczki z czereśniami z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

U mnie czereśni na drzewie już dawno nie ma. Jednak wciąż można je dostać na licznych targowiskach i w sklepach. Do tego deseru najlepsze będą te słodkie i intensywnie czerwone. Mają dużo soku i świetnie się prezentują jako dekoracja na szczycie. Szybki i smaczny deser, a do tego wyjątkowo prosty. :)
(16-18 babeczek)
Składniki:
250 g czereśni, wydrylowanych, pokrojonych na małe kawałeczki
115 g miękkiego masła
2 jajka
1/3 szklanki gorącego mleka
¼ szklanki kakao
1 i ¼ szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g gorzkiej czekolady
150 ml kremówki 36 %
1/2 łyżki glukozy
całe czereśnie do ozdoby
Przygotowanie:
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijać jajka po jednej sztuce, za każdym razem miksując do połączenia składników.
W osobnej misce przesiać kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Dodać do masy z masła i jajek i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do ciasta wlewać powoli mleko, delikatnie miksując, aż całość dobrze się wymiesza. Dodać czereśnie i wymieszać szpatułką.
Ciasto nakładać do przygotowanych wcześniej papilotek w foremce do 2/3 jej wysokości. Piec około 20-25 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Studzić w otwartym piekarniku.
W międzyczasie przygotować polewę. Kremówkę zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić do niej posiekaną gorzką czekoladę i glukozę. Mieszać, aż całość się rozpuści. Lekko stężałą polewę nalewać na ostudzone babeczki.
Kiedy polewa stężeje, ozdabiać czereśniami.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_145_babeczki-z-czeresniami-z-polewa-czekoladowa.html