ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z cytryną i bazylią

Spaghetti z cytryną i bazylią

nazwa

Wykonanie

Za jakimi kolorami najbardziej teraz tęsknię? Za żółtym i zielonym. Za słońcem i zielenią. W poszukiwaniu oznak wiosny wyruszyłam w chłodne lecz słoneczne popołudnie do pobliskiego parku. Znalazłam!
A po powrocie zaserwowałam żółty i zielony na talerzu. Cytrynowo - bazyliowe spaghetti . Niecodzienne, lekko kwaśne, pachnące bazylią. Smakowało. Z kieliszkiem wina - to wymarzona, wykwintna wiosenna kolacja.
(proporcje dla dwóch osób)
200 g spaghetti
sok z 1 dużej cytryny
75 ml dobrego oleju
75 g parmesanu, startego
duża garść aromatycznych liści bazylii
pieprz i sól do smaku
Zagotowujemy duży garnek wody, dodajemy sól i spaghetti. Gotujemy ok 8 minut.
Sok z cytryny, olej i starty parmesan umieszczamy w ciepłej misce i energicznie mieszamy. Dodajemy bazylię i grubo mielony pieprz.
Odcedzamy makaron i szybko mieszamy z cytrynowo-serowym "sosem".
Przepis Nigel'a Slater'a z Sainsbury's Magazine, March 2011
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/03/spaghetti-z-cytryna-i-bazylia.html