Wykonanie
Ryba po grecku, to jedno z bardziej lubianych dań świątecznych. Robię ją bardzo rzadko, bo zazwyczaj tylko raz w roku. A przydałoby się częściej, bo
ryba po grecku jest naprawdę bardzo smaczna. Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne danie i nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę. Smażone
filety rybne w połączeniu z duszonymi warzywami korzeniowymi - pyszności!Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Danie i przysmaki świąteczne" A. Stradeckiej
1 kg
filetów rybnych(użyłam
rdzawca)2 duże
marchewki2
pietruszki1
seler2 duże
cebule1/2 szklanki
oleju3 łyżki
koncentratu pomidorowego1
jajko3 łyżki
maki2 łyżki posiekanego
szczypiorkupieprz,
sól,
papryka i
cukier do smakuFilety kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w roztrzepanym
jajku i
mące, rumienimy na połowie rozgrzanego
oleju.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler, myjemy, obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do jarzyn lub kroimy w słupki.
Cebulę obieramy, kroimy w słupki lub w kostkę. Rozgrzewamy resztę
oleju, wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu, uważając aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodajemy 1/3 szklanki
wody,
koncentrat pomidorowy, doprawiamy
solą,
cukrem,
pieprzem i
papryką. Dokładnie mieszamy i łączymy z usmażoną
rybą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.