Wykonanie
Jednym z najlepszych dodatków do
schabowego jest niewątpliwie
marchewka z
groszkiem . Kiedyś robiłam bardzo często, wykorzystując do tego gotowy zestaw w postaci mrożonki. Tutaj niestety takich zestawów nie ma, co najwyżej
marchewka z
kukurydzą, pozostaje mi więc użyć skrobaczki i noża. W taki sposób robię
marchewkę od lat i przyznaję, że bardzo ją lubię. Czasami dodaję jeszcze posiekany
koperek lub
pietruszkę. W identyczny niemalże sposób robię popularną tutaj
brukiew(swede).Przepis zapisuję do akcji "Gotujemy po polsku" państwa Grumków, którym patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
500 g
marchewkiszklanka
zielonego groszku(może być mrożony)
sól i
pieprz2 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 łyżki
śmietanyDo rondelka wlewamy około szklanki
wody i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę
marchew. Solimy. Gotujemy do miękkości(około 30 minut). Dodajemy
groszek i gotujemy jeszcze kilka minut. Na potrawę pruszymy
mąkę, cały czas mieszając, chwilę gotujemy. Dodajemy
masło, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy
śmietanę.