Te muffinki miętowo-czekoladowe robiłam dość dawno, w środku słonecznego lata, gdy na czasie były wszelkie wypieki z owocami. Teraz gdy coraz częściej mamy ochotę na odrobinę czekolady, takie miętowo-czekoladowe muffiny będą w sam raz . Dla miłośników połączenia mięty i czekolady będą wyśmienite.280 g mąki1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru150 g czekoladowych czipsów2 jajka150 ml mleka6 łyżek oleju lub 85 g rozpuszczonego masła1 łyżeczka ekstraktu z mięty(lub kropel miętowych)1-2 krople zielonego barwnika spożywczego(opcjonalnie)cukier puder do posypaniaPiekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin(wykładamy papilotkami lub natłuszczamy)Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszamy z cukrem i czekoladowymi czipsami. W oddzielnej misce ubijamy jajka z mlekiem, olejem i ekstraktem miętowym. Dodajemy ewentualnie 1-2 krople barwnika. Składniki mokre mieszamy z suchymi, bardzo krótko i wykładamy masę do foremek. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy w foremkach jeszcze 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Przepis z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"