ßßß Cookit - przepis na Batony muesli

Batony muesli

nazwa

Wykonanie

Nie wiem dlaczego rękami i nogami broniłam się przed tego typu słodyczami. Przecież od czasu do czasu można zjeść i takie, zdrowsze co nieco, ale nie mniej słodkie ciastko. Mi osobiście batonik muesli bardzo smakował, ale nie cała rodzina podzielała ten pogląd. Młodsze pokolenie wyraźnie stroni od płatków owsianych ;)
250 g masła
230 g drobnego cukru
2 łyżki miodu
250 g płatków owsianych
65 g wiórek kokosowych
30 g płatków kukurydzianych, lekko pokruszonych
45 g migdałów w płatkach
1 łyżeczka przyprawy do pierników (ground mixed spice)
45 g drobno pokrojonych suszonych moreli
185 g mieszanki suszonych owoców
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Lekko natłuszczamy formę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło, cukier i miód wkładamy do małego rondelka i mieszając podgrzewamy 5 minut na wolnym ogniu, lub do momentu, gdy masło będzie płynne a cukier rozpuszczony.
Mieszamy pozostałe składniki razem w misce, dodajemy rozpuszczone masło z cukrem i dobrze mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki i ugniatamy. Pieczemy45 minut lub do momentu kiedy nabierze złotego koloru. Pozostawiamy w foremce do całkowitego ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez 2 godziny.
Wyjmujemy z foremki i kroimy.
Przepis z książki Jane Price "Sweet and savoury bites"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/08/batony-muesli.html