Wykonanie
Tak jak wczoraj obiecałam dzisiaj świąteczne pierniczki. Robi się je szybciutko, jednak najlepiej jak
spędzą ok 2 tyg w metalowej puszce, po tym czasie będą wyjątkowo kruche. Wiecie co! wstyd się przyznać ale foremek w kształcie gwiazdek, choinek, mikołajów itd. u mnie brak. Zawsze pożyczałam od Mamy a w tym roku zapomniałam :( więc przedstawiam wam piernikowe kwiatuszki i kółeczka. (wycięłam tylko 3 choinki od ręki).Przepis łatwy, a co najważniejsze pyszny. Moje pierniczki
będę zdobić przed samymi świętami razem z moimi bratanicami - tak jak rok temu było pokazane w fotorelacji z piernikowego szaleństwa - to już taka nasza świąteczna tradycja. Z przepisu wyszło mi ok 60 sztuk.
Składniki:75 g
masła250 g
miodu125 g
cukru1 opakowanie
przyprawy do pierników400 g
maki100 g mielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoPrzygotowanie:1. W rondelku stopić
masło,
miód i
cukier.2. Przestudzoną masę wlać do miski.
Mąkę, mielone
migdały z
proszkiem do pieczenia oraz przeprawę do pierników dodać wraz z
jajkiem do masy miodowej.3. Zagnieść ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.4. Z rozwałkowanego na grubość 0 , 5 cm ciasta wycinać pierniczki.
5. Piec w rozgrzanym do 200 C piekarniku przez 15-20 min aż nabiorą złotego koloru.6. Pierniczki należy odstawić na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce.
Smacznego:)