ßßß Cookit - przepis na Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami

Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów . Ciasteczka mają lekko cynamonowy smak i zapach. Kardamon, choć dodany, jest tu prawie niewyczuwalny, choć podejrzewam, że jakiś wpływ na całość wypieku ma. Proste do wykonania, bardzo długo utrzymujące swą kruchość i świeżość ( trzymane w zamkniętym pojemniku). Z przepisu wychodzi duża ilość ciasteczek, bo ok 75, znikają one jednak dość szybko.
200 g masła, miękkiego
3/4 szklanki cukru
1 jajko
2 1/4 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2/3 szklanki mielonych migdałów
do posypania:
cukier
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Mało i cukier ucieramy do białości, dodajemy jajko i ubijamy. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy maślanej lekko zagniatając.
Formujemy małe kuleczki (wielkości dużej czereśni). Obtaczamy w cukrze. Wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na środkowej półce piekarnik ok 10-12 minut.
Przepis z książki "Swedish cakes and cookies"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/lekko-cynamonowe-ciasteczka-z-migdaami.html