Wykonanie
Kruche
ciasteczka z dodatkiem mielonych
migdałów .
Ciasteczka mają lekko
cynamonowy smak i zapach.
Kardamon, choć dodany, jest tu prawie niewyczuwalny, choć podejrzewam, że jakiś wpływ na całość wypieku ma. Proste do wykonania, bardzo długo utrzymujące swą kruchość i świeżość ( trzymane w zamkniętym pojemniku). Z przepisu wychodzi duża ilość
ciasteczek, bo ok 75, znikają one jednak dość szybko.
200 g
masła, miękkiego3/4 szklanki
cukru1
jajko2 1/4 szklanki
maki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonego
kardamonu2/3 szklanki mielonych
migdałówdo posypania:
cukierPiekarnik nagrzewamy do 200 st C.Mało i
cukier ucieramy do białości, dodajemy
jajko i ubijamy. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy
maślanej lekko zagniatając.Formujemy małe kuleczki (wielkości dużej
czereśni). Obtaczamy w cukrze. Wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na środkowej półce piekarnik ok 10-12 minut.
Przepis z książki "Swedish cakes and cookies"