Wykonanie
Ciasto, które znikało w błyskawicznym tempie. Z pysznym
biszkoptem z dodatkiem mielonych
migdałów i zatopionymi w nim
owocami. Ja dodałam
jabłko,
borówki amerykańskie i
rodzynki, ale w zależności od sezonu, można
owoce wymieniać. Sam
biszkopt jest chyba najlepszą częścią ciasta, bo jak wszystkie
biszkopty z dodatkiem mielonych
migdałów jest pyszny. Polecam.
250 g
masła, miękkiego200 g drobnego
cukru50 g mielonych
migdałów3
jajka1 łyżeczka mielonego
cynamonu250
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 średnie
jabłko, pokrojone w kostkę150 g
borówki amerykańskiej60 g
rodzynek30 g
cukru demeraraPiekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i
cukier ucieramy do białości. Dodajemy mielone
migdały i mieszamy.Dodajemy stopniowo po 1
jajku , dobrze ucierając po każdym dodaniu.Dodajemy
mąkę,
cynamon i
proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy
jabłka,
borówki i
rodzynki. Mieszamy.Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy
cukrem demerara i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Gdyby wierzch za szybko się przypiekał przykrywamy folia.Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia kilka minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.