Wykonanie
Dzisiaj ja mam do Was pytania i proszę odpowiedzcie w komentarzach:) chcę Was lepiej poznać.Na słono czy na słodko?Twoje kulinarne wspomnienie z dzieciństwa?Ulubione ciasto, deser?- nie mogłoby paść inne pytania z mojej strony :)A poniżej przedstawiam pyszne, aromatyczne ciasto z
marchewką i
jabłkami. Ma piękny kolor dzięki tartej
marchewce, a dodatek
jabłka również startego do ciasta powoduje że jest wilgotne.
Składniki:200 g
marchewki600 g
jabłek najlepiej kwaskowatych3 łyżki
soku z cytryny4
jajka100g
masła100g
cukru100g
maki kukurydzianej lub pszennej125g mielonych
migdałów1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jabłka obrać i 100 g zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z utarta
marchewką.Resztę
jabłek pokroić w cienkie plasterki i skropić
sokiem z cytryny żeby
jabłka nie ściemniały.2. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.3.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć za pomocą miksera z
masłem i
cukrem 50 g.4.
Białka ubić na sztywną pianę., dodając stopniowo resztę
cukru czyli pozostałe 50 g.5. Przesiana
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i zmielonymi
migdałami, dodawać porcjami do ucieranej masy.6. Pod koniec ucierania dodać masę
marchewkowo-
jabłkową.7. Na utarta masę wyłożyć pianę z
białek i delikatnie i dokładnie wymieszać.8. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, powierzchnie wyrównać. Układać koliście plasterki
jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie.9. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor 45 min.10. Ciasto można posmarować podgrzana w rondelku
marmoladą pomarańczową, a na koniec posypać
cukrem pudrem.
Smacznego:)