ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czerwonymi jabłkami

Ciasto z czerwonymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne i efektowne ciasto z czerwonymi jabłkami . Ciasto jest bardzo sprężyste, lekko ziarniste - z moimi ulubionymi mielonymi migdałami, które prawie w całości zastępują mąkę. Bardzo wilgotne i bardzo smaczne a jabłka pełnią w nim również dekoracyjna rolę. Idealne do kawy i herbaty.
150 g masła, bardzo miękkiego
150 g drobnego cukru
2 jajka, roztrzepane
150 g mielonych migdałów
50 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
drobno starta skórka z 1 cytryny
100 ml pełnego mleka
2 czerwone jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę (u mnie 28 cm na 12)
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po trochu jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z mielonymi migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mleko. Przekładamy miksturę do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy plastry jabłka na wierzchu (częściowo wbijając je w ciasto).
Pieczemy ok 45 minut. Pozostawiamy w foremce przez 20 minut, po czym wykładamy na kratkę, zdejmujemy papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na plastry.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-czerwonymi-jabkami.html