Wykonanie
Ciasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama
mąki!
Składniki:400 g
maku2 szklanki
mleka400 g
cukru pudru8 łyżek
kaszy manny (dałam błyskawiczną)8 łyżek
migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych6
jajek200 g
masła5 średnich
jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaolejek waniliowyMleko wlać do garnka i mocno zagrzać. Do gotującego się dodać
mak i gotować około 10 minut caly czas mieszając. Po tym czasie odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie
mak trzykrotnie zmielić - ja użyłam blendera. W przepisie z którego korzystałam radzono, aby odcisnąć
mak z
mleka, ale ja tego nie zrobiłam.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei
olejek waniliowy,
proszek do pieczenia,
kaszę mannę,
migdały,
jabłka,
mak.Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z
białek.Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej
masłem i wysypanej
kaszą manną.Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i keksówki 24x10 cm.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Przestudzić, posypać
cukrem pudrem i smacznego :)Smacznego :)Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku !
Dzisiejszy przepis powstał na podstawie bloga www.domowe-wypieki.pl, został jednak dość znacznie zmodyfikowany.