ßßß Cookit - przepis na Makowiec z jabłkiem

Makowiec z jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Ciasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki!
Składniki:
400 g maku
2 szklanki mleka
400 g cukru pudru
8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną)
8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych
6 jajek
200 g masła
5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
Mleko wlać do garnka i mocno zagrzać. Do gotującego się dodać mak i gotować około 10 minut caly czas mieszając. Po tym czasie odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie mak trzykrotnie zmielić - ja użyłam blendera. W przepisie z którego korzystałam radzono, aby odcisnąć mak z mleka, ale ja tego nie zrobiłam.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak.
Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek.
Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną.
Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i keksówki 24x10 cm.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przestudzić, posypać cukrem pudrem i smacznego :)
Smacznego :)
Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku !
Dzisiejszy przepis powstał na podstawie bloga www.domowe-wypieki.pl, został jednak dość znacznie zmodyfikowany.
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/12/makowiec-z-jabkiem.html