Wykonanie
Idealnie cytrynowa babka :) Od kiedy zobaczyłam u Skoraka te muffiny, ciągle za mną chodziło coś
cytrynowego z
makiem, a kiedy zobaczyłam to
cytrusowe ciacho, wiedziałam, że już po mnie :) Od
trzech tygodni nie miałam w ustach nic słodkiego, więc udzieliłam sobie małej dyspensy na dwa nieduże kawałeczki :) Ciacho było też z
pomarańczami, ale ja przerobiłam je sobie na
cytrynowe i upiekłam w formie do babki. Miękka i wilgotna, absolutnie pyszna, cytrynowa baba z
makiem będzie idealna na Wielkanoc!!Muszę Wam się przyznać, że odwaliłam niezły numer piekąc to ciasto, bo wlałam
sok z cytryn razem z pestkami :) Zorientowałam się, co zrobiłam, gdy zobaczyłam trzy pestki przyklejone do dna szklanki... Kolejne trzy wypatrzyłam miksując ciasto i na szczęście to był chyba koniec, bo nikt się nie skarżył... choć wszystkich grzecznie uprzedziłam, żeby uważali :D I taka właśnie ostatnio zakręcona jestem :)Składniki:- 40 gramów
maku- 60 ml
mleka- 125 gramów
masła- 150 gramów
cukru (w oryginale 215, moim zdaniem to za dużo)- skórka otarta z dwóch dużych
cytryn (umytych, sparzonych)- sok wyciśnięty z jednej dużej
cytryny (50 ml)- 3
jajka- 225 gramów
mąki pszennej (użyłam tortowej)- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 55 gramów
migdałów zmielonych drobno- 125 gramów kwaśnej
śmietany (u mnie 12%)- opcjonalnie:
cukier puder,
polewa czekoladowa lub
lukier do dekoracjiPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni bez termoobiegu.
Mak zalej
mlekiem i odstaw na 15 minut.2.
Masło ubij z
cukrem na gładką masę, dodawaj po jednym
jajku cały czas miksując, aż do uzyskania bladej, kremowej masy.3. Dodawaj kolejno
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, zmielone
migdały,
śmietanę,
sok z cytryny i
mak (wraz z
mlekiem), miksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Przelej do wysmarowanej
masłem lub
margaryną i wysypanej
bułką tartą formy na babkę.4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka, czas pieczenia zależy od użytej foremki, gdy ciasto będzie z wierzchu ładnie rumiane, trzeba wbić patyczek, jeśli nie oblepia go ciasto, babka jest gotowa :)5. Wyciągnij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia, gdy lekko przestygnie wyciągnij z foremki. Całkiem zimną babkę posyp
cukrem pudrem lub udekoruj w inny dowolny sposób!