ßßß Cookit - przepis na Chlebek karaibski

Chlebek karaibski

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto pochodzi z ks i ążki Paula Hollywooda "Ho w to bake". O d razu mi się spodobało - bo prze cież połączenie kokosa, migdałów, pekanów i suszonych owoców nie może nie być smacz ne. I r zeczywiś cie wyszł o rewelacyjne. Autor do stał przepis na Barbadosie, czyli chyba naprawdę chlebek jest karaibski ;)
- 200 g zwykłej mąki
- 25 0g mąki pełnoziarnistej
- 25g p roszku do pieczenia
- 18 0 g cukru
- 110g wiór ków kokosowych
- 80g rodzynek
- 70 g pekanów
- 50g kandyzowanych w iśni
- 20g migdałów w płatkach
- 110g masła
- 1 łyże cz ka esencji migdał owej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 100ml wody
1) Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, 150g cukru, 80g wi ó rków kokosowych, rodzy n ki, z grubsza pokruszone pekany, ka ndyzowane wiśnie, migdały w p łatkach.
2) Dodać stopi one masło i wymieszać.
3) Dod ać esencję migd ałową i wani liową, jajko i wodę.
4) Dokładnie wymieszać i wyro bić c iasto na blacie przez 1 min utę.
5) Uformować ciasto na wielkość formy (dużej keksówki) i umie ścić w niej .
6) Wzd łuż ciasta zro bić spore wgłębienie, wymieszać re sztę cukru i wiórków kokosowych i przełożyć do utworzonego wgłębienia.
7) Zalepić ciasto i piec pr zez 1 godzinę l ub aż będzie złote i wyrośnie.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji : 10
Kalory czność jednej porcji: 480 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2016/01/chlebek-karaibski.html