ßßß
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła150 g truskawek280 g mąki1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru2 jajka250 g śmietanki 18% (single cream)1 łyżeczka ekstraktu waniliiNa wierzch:125 g śmietanki 48% (double cream), oczywiście może być kremówka 36%12 całych niedużych truskawekPiekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami).Truskawki kroimy na małe kawałki. Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier i pokrojone truskawki.Jajka umieszczamy w oddzielnej misce i lekko ubijamy, dodajemy śmietankę, olej i kdstrakt wanilii. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Umieszczamy w foremkach. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremce, po czym wyciągamy na kratkę i studzimy.Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy muffiny są wystudzone smarujemy wierzch bitą śmietaną a na niej umieszczamy małą truskawkę.Przepis z książki " 1001 cupcakes, cookies & oher tempting treats "