Wykonanie
200 g
płatków owsianych Provena100 g
mąki owsianej Provena1 łyżeczka
proszku do pieczenia bezglutenowegomała szczypta
soli250 ml
wody60 ml
oleju rzepakowego8–9 łyżek
syropu z agawy lub
miodu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii na bazie
rumu (opcjonalnie)½ dużego dojrzałego
bananaDodatkowo100 g
rodzynek50 g
orzechów włoskichgarść
ziaren słonecznikaPrzepis na ok. 40
ciastekBezglutenowyWegańskiZawiera:
OrzechyProdukty Provena zawierają w 100% naturalny, czysty owies. Unikalna technologia i dbałość o produkcję umożliwia zabezpieczenie owsa przed kontaktem z ziarnami innych zbóż, gwarantując jego bezglutenowość. Wszystkie produkty Provena posiadają licencję na znak przekreślonego kłosa.Gdzie kupić produkty Provena?glufree.plbio-kiosk.plekosfera24.plwega24.pl1. W dużej misce wymieszaj
płatki owsiane,
mąkę, proszek i
sól. 2. W osobnym naczyniu wymieszaj
wodę,
olej,
syrop z agawy, ekstrakt. 3.
Banana dobrze rozgnieć na purée np. widelcem i dodaj do mokrych składników. 4. Do owsianej mieszanki dodaj mokre składniki i dobrze wymieszaj. 5. Na koniec dorzuć
rodzynki, posiekane z grubsza
orzechy i
ziarna słonecznika. 6. Dokładnie wymieszaj. 7. Uzyskaną mieszankę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt i lekko spłaszczając. 8. Piecz 25–30 minut w temperaturze 180˚C do zarumienienia. 9. Po wyjęciu daj im chwilę ostygnąć (ok. 10 minut), po czym przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
To jedne z takich smakołyków, które można jeść do woli, bez wyrzutów sumienia ;-)
Potrawka z
kurczakaGołąbki wegańskie z
kaszą gryczaną i
grzybami