ßßß Cookit - przepis na Wegańskie owsiane ciasteczka bez cukru

Wegańskie owsiane ciasteczka bez cukru

nazwa

Wykonanie

200 g płatków owsianych Provena
100 g mąki owsianej Provena
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
mała szczypta soli
250 ml wody
60 ml oleju rzepakowego
8–9 łyżek syropu z agawy lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii na bazie rumu (opcjonalnie)
½ dużego dojrzałego banana
Dodatkowo
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
garść ziaren słonecznika
Przepis na ok. 40 ciastek
Bezglutenowy
Wegański
Zawiera:
Orzechy
Produkty Provena zawierają w 100% naturalny, czysty owies. Unikalna technologia i dbałość o produkcję umożliwia zabezpieczenie owsa przed kontaktem z ziarnami innych zbóż, gwarantując jego bezglutenowość. Wszystkie produkty Provena posiadają licencję na znak przekreślonego kłosa.
Gdzie kupić produkty Provena?
glufree.pl
bio-kiosk.pl
ekosfera24.pl
wega24.pl
1. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek i sól. 2. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę, olej, syrop z agawy, ekstrakt. 3. Banana dobrze rozgnieć na purée np. widelcem i dodaj do mokrych składników. 4. Do owsianej mieszanki dodaj mokre składniki i dobrze wymieszaj. 5. Na koniec dorzuć rodzynki, posiekane z grubsza orzechy i ziarna słonecznika. 6. Dokładnie wymieszaj. 7. Uzyskaną mieszankę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt i lekko spłaszczając. 8. Piecz 25–30 minut w temperaturze 180˚C do zarumienienia. 9. Po wyjęciu daj im chwilę ostygnąć (ok. 10 minut), po czym przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
To jedne z takich smakołyków, które można jeść do woli, bez wyrzutów sumienia ;-)
Potrawka z kurczaka
Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami
Źródło:http://bezokruszka.pl/weganskie-owsiane-ciasteczka-bez-cukru