Wykonanie
Jestem zdecydowanie pieczywożerną istotą :)
Mogę zjeść
sałatkę na śniadanie,
płatki czy coś zupełnie innego,ale kanapka z dobrego,domowej roboty
chleba to jest TO. Przepis dostałam od Mamy i jeśli tylko czas pozwala mi na upieczenia
chleba,robię to chętnie.Wg.poniższego przepisu nie trzeba męczyć się z zagniataniem ciasta,wystarczy 7 minut,by powstalo gładki ciasto,z którego powstanie całkiem smaczne
pieczywo.
Porcja na 2
chleby na keksową foremkę.1 kg
mąkiok.1 l letniej
wody (zazwyczaj wystarcza 0.75 l)1 szkl.
płatków owsianych7 dkg świeżych
drożdży - rozpuścić w wodzie1 łyżka
miodu - rozpuścić w wodzie z
drożdżami1 łyżka
solipo 1 łyżce dowolnych dodatków, np.
kmineksiemię lnianepestki słonecznika / dyni
sezamposiekane
orzechy włoskierodzynki(dodatki dobrać wg.gustu )Po rozpuszczeniu
drożdży i
miodu w wodzie dolewamy ją do
mąki ,dodajemy
sól i wybrane dodatki i zagniatamy ciasto 7 minut.Zazwyczaj po tym czasie ciasto nie przykleja się do ręki,co oznacza,że jest wystarczająco wyrobione.Przekładamy do 2 foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub natłuszczonych i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.50 min. Bardzo często czas ten jest krótszy. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wkładamy do nagrzanego do 180(ja piekę w 180)-200 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut. Smacznego!!!