ßßß Cookit - przepis na Chlebuś :)

Chlebuś :)

nazwa

Wykonanie

Jestem zdecydowanie pieczywożerną istotą :) Mogę zjeść sałatkę na śniadanie,płatki czy coś zupełnie innego,ale kanapka z dobrego,domowej roboty chleba to jest TO. Przepis dostałam od Mamy i jeśli tylko czas pozwala mi na upieczenia chleba,robię to chętnie.Wg.poniższego przepisu nie trzeba męczyć się z zagniataniem ciasta,wystarczy 7 minut,by powstalo gładki ciasto,z którego powstanie całkiem smaczne pieczywo.
Porcja na 2 chleby na keksową foremkę.
1 kg mąki
ok.1 l letniej wody (zazwyczaj wystarcza 0.75 l)
1 szkl. płatków owsianych
7 dkg świeżych drożdży - rozpuścić w wodzie
1 łyżka miodu - rozpuścić w wodzie z drożdżami
1 łyżka soli
po 1 łyżce dowolnych dodatków, np.
kminek
siemię lniane
pestki słonecznika / dyni
sezam
posiekane orzechy włoskie
rodzynki
(dodatki dobrać wg.gustu )
Po rozpuszczeniu drożdży i miodu w wodzie dolewamy ją do mąki ,dodajemy sól i wybrane dodatki i zagniatamy ciasto 7 minut.Zazwyczaj po tym czasie ciasto nie przykleja się do ręki,co oznacza,że jest wystarczająco wyrobione.Przekładamy do 2 foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub natłuszczonych i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.50 min. Bardzo często czas ten jest krótszy. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wkładamy do nagrzanego do 180(ja piekę w 180)-200 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/01/chlebus.html