ßßß Cookit - przepis na Pancakesy z mąki ryżowej z ricottą

Pancakesy z mąki ryżowej z ricottą

nazwa

Wykonanie

100 g mąki ryżowej
180 ml mleka
125 g serka ricotta
½ łyżeczki soli
mała szczypta sody oczyszczonej
3-4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy + dodatkowo do smażenia
6 suszonych pomidorów
2 garście rukoli
kilka gałązek świeżego tymianku
Przepis na ok. 12 pancakesów
Bezglutenowy
Zawiera:
Nabiał
Ricotta sprawia, że placuszki są bardzo sycącym daniem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej pulchną wersję pancakesów, dodaj do mąki 1 łyżeczkę proszku do pieczenia bezglutenowego.
1. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, sól i sodę. Do drugiej wlej mleko, olej, dodaj ricottę i miksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 2. Do płynnych składników przesyp mąkę i miksuj jeszcze przez chwilę. 3. Do uzyskanego ciasta dodaj uprażone pestki słonecznika i suszone pomidory, pokrojone na małe kawałki. Dokładnie wymieszaj. 4. Patelnię natłuść kilkoma kroplami oliwy (najlepiej powtarzać natłuszczanie po kilku placuszkach) i rozgrzej na średnim ogniu. 5. Łyżką wlewaj powoli partie ciasta i smaż z obu stron na rumiano. 6. Podawaj od razu z rukolą i listkami świeżego tymianku.
Duszona młoda kapusta
Bułeczki jogurtowe bez drożdży
Źródło:http://bezokruszka.pl/pancakesy-z-maki-ryzowej-z-ricotta-i-suszonymi-pomidorami