100 g mąki ryżowej180 ml mleka125 g serka ricotta½ łyżeczki solimała szczypta sody oczyszczonej3-4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika2 łyżki oliwy + dodatkowo do smażenia6 suszonych pomidorów2 garście rukolikilka gałązek świeżego tymiankuPrzepis na ok. 12 pancakesówBezglutenowyZawiera:NabiałRicotta sprawia, że placuszki są bardzo sycącym daniem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej pulchną wersję pancakesów, dodaj do mąki 1 łyżeczkę proszku do pieczenia bezglutenowego.1. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, sól i sodę. Do drugiej wlej mleko, olej, dodaj ricottę i miksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 2. Do płynnych składników przesyp mąkę i miksuj jeszcze przez chwilę. 3. Do uzyskanego ciasta dodaj uprażone pestki słonecznika i suszone pomidory, pokrojone na małe kawałki. Dokładnie wymieszaj. 4. Patelnię natłuść kilkoma kroplami oliwy (najlepiej powtarzać natłuszczanie po kilku placuszkach) i rozgrzej na średnim ogniu. 5. Łyżką wlewaj powoli partie ciasta i smaż z obu stron na rumiano. 6. Podawaj od razu z rukolą i listkami świeżego tymianku.Duszona młoda kapustaBułeczki jogurtowe bez drożdży