ßßß
SkładnikiNa ciasto:200g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soli1 czubata łyżka miękkiego masła150ml mlekaNa wierzch:3 łyżki czerwonego pestokilka łyżeczek ricottykilka suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w cienkie paseczkiłyżeczka kaparówszczypta tymiankukilka listków rukoli do przybraniaPrzygotowanie :
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól - wymieszać. Dodać masło i wyrabiać palcami aż ciasto będzie miało konsystencję okruszków. Wlać mleko, wyrobić i wygniatać przez kilka minut, aż będzie gładkie. Dość cienko rozwałkować, a brzegi nieco zawinąć.Ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia (ja piekę na glinianym talerzu do pieczenia pizzy, posypuję go nieco polenta i na nim układam placek). Ciasto posmarować czerwonym pesto, ułożyć na nim kilka kleksów ricotty, pokrojone, suszone pomidory i kapary, oprószyć tymiankiem. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Smacznego!