Wykonanie
Stary gulasz na nowy sposób. Wzorowany na przepisie z nr 9/2012 "Przyślij przepis".
Składniki:70 dag
szynki wieprzowej1.5
czerwonej papryki2
marchewki20 dag
pieczarek2 łyżki
koncentratu pomidorowegocebulałyżka
mąkisól,
pieprz,
przyprawa do
wieprzowiny,
zioła prowansalskie,
słodka papryka,
chili,
kurkuma2 łyżki
oliwyMięso kroję w kostkę, oprószam
solą i
przyprawą do mięs, dodaję
oliwą, marynuję 30-60 minut. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, podsmażam.
Potem duszę do miękkości. Warzywa kroję niezbyt drobno. W garnku zagotowuję 2 szklanki
wody, dodaję warzywa i gotuję do miękkości, wtedy dodaję
przecier pomidorowy i doprawiam
przyprawami (oprócz mieszanki do
mięs) . Dodaję do
szynki i jeszcze chwilę duszę. Zagęszczam
wodą z
mąką. Ewentualnie doprawiam.