Wykonanie
Przepis na tę
sałatkę dostałam od mojej cioci. Jest pyszna i wyjątkowa: jednocześnie pikantna (
por,
pieprz) i łagodna (
ogórek).
Składniki:1
brokuł3-4
jajkaporpół kilo
pieczarekogórek świeży
majonezpieprz,
sólolejBrokuł gotuję na półmiękko, studzę i dzielę na różyczki (większe kroję).
Pieczarki kroję w cienkie półplasterki i smażę na
oleju (nie na
maśle -
pieczarki mają smakować
pieczarkami, a nie
pieczarkami na
maśle :). Resztę składników kroję: w kostkę (
jajka,
ogórek) lub w półplasterki (
por). Przed dodaniem
pora przelewam go wrzątkiem, straci trochę swojego
ostrego smaku. Dodaję
majonez i przyprawiam
solą i
pieprzem do smaku,
pieprzu można dodać trochę więcej, żeby było pikantnie.(Jeżeli
sałatka ma być dopiero na następny dzień,
ogórka trzeba dodać dopiero przed podaniem, inaczej
sałatka stała by się wodnista).