ßßß Cookit - przepis na Pasztet z fasoli (bez jajek i bułki tartej) z amarantusem

Pasztet z fasoli (bez jajek i bułki tartej) z amarantusem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
około 500g fasoli białej i czerwonej
1 cebula
kubek płatków owsianych górskich
kawałek papryki czerwonej świeżej
kaszka orkiszowa i owsiana do zagęszczenia
makaron z amarantusa do zagęszczenia
1 łyżeczka agaru
sól, majeranek, koperek
trochę wody
oliwa
Wykonanie:
Namoczyć białą fasolę na noc, rano wypłukać i ugotować do miękkości z niewielką ilością soli. Odsączyć, pozostawić do ostygnięcia. Dodać kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki (opcjonalnie). Sparzyć płatki owsiane i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie, dodać na patelnię czerwonej papryki.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać odrobinę wody i zmiksować blenderem na gładką masę. Posolić do smaku, dodać majeranek i koperek. Następnie zagęścić kaszką orkiszową, owsianą (opcjonalnie) i dodać łyżeczkę agaru. Potem dodać niewielką salaterkę ugotowanego makaronu z amarantusa. Całość ponownie zmiksować.
Przełożyć masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu oliwą z oliwek. Zapiekać 25 minut w 180°C. Można jeść na ciepło i na zimno do kanapek. Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=426