ßßß Cookit - przepis na Muffiny śniadaniowe na wytrawnie – bezglutenowe

Muffiny śniadaniowe na wytrawnie – bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Przepis Karola Okrasy ze strony TVP zmieniłam do swoich potrzeb. Uwaga, nie dla osób na diecie bezmlecznej!
Wszystkie przyprawy, których używam, są bezglutenowe.
Składniki:
210 g mąki (u mnie Better Batter)
70 g mąki gryczanej
160 g sera żółtego (zmieszałam dwa gatunki – Bursztyn i edamski)
150 g kiełbasy śląskiej bezglutenowej (może być szynka)
50 ml wody
suszone pomidory w zalewie (ok.15 szt)
3 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
100 ml oliwy
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Ja użyłam do tego zwykłego blendera. Dodać 100 ml oliwy i dalej ubijać.
Ser zetrzeć na grubych oczkach, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Przygotować mąkę i proszek do pieczenia. Do miski z mąką wrzucić ser i kiełbasę i dokładnie je obtoczyć. Następnie dodać pokrojone drobno suszone pomidory, czosnek i zioła. Dodać odrobinę wody, żeby rozrzedzić masę.
Napełnić formę do muffinek, wyłożoną papilotkami.
Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut, z termoobiegiem.
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=765