Dawno w mojej kuchni nie było pancakes. Dziś choć miałam bardzo zabiegany poranek, wiedziałam, że muszą w końcu pojawić się na moim talerzu. I tak oto są: sycące, bezglutenowe z dodatkiem świeżego szpinaku :) W dodatku ich przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 15 minut :) Zachcianka spełniona, więc można zaczynać dzień pełen wyzwań :)porcja dla dwóch osób200g mąki amarantusowej100g mąki gryczanejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki ziół prowansalskichjajko150ml mleka200g świeżego szpinakuząbek czosnku+ oliwaNa patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Następnie podsmaż na niej posiekany czosnek ze szpinakiem. Następnie odstaw go do przestygnięcia. W misce wymieszaj mąkęamarantusową i mąkę gryczaną, dodaj proszek do pieczenia, zioła prowansalskie oraz przestudzony szpinak. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z mlekiem, a następnie dodaj je do suchych składników. Całość wymieszaj dokładnie.Ponownie rozgrzej niewielką ilość oliwy na patelni. Wykładaj na nią niewielką ilość ciasta, formując z niego okrągłe placuszki. Smaż ok. 2 minut. Podawaj ciepłe z sosem czosnkowym.