Wykonanie
W sam raz na wiosenny lunch. Lekki, orientalny i wegetariański. Wraz z orzeźwiającym smoothie, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Tofu można przyprawić ulubionymi
przyprawami,a
grejpfruta zastąpić na przykład
pomarańczą.Już niedługo zamiast piekarnika w ruch pójdzie grill :)

Dla dwojga:Szaszłyki:400 g twardego
tofuszczypta
curryszczypta
przyprawy 5 smaków1 łyżeczka
sosu rybnegoodrobina
oliwySos:1/2 pęczka
kolendrysok z połowy
limonki1 ząbek
czosnku1 łyżka
sosu sojowego3 łyżki
masła orzechowego1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergine4 łyżki przegotowanej
wodySmoothie:garść mrożonego
rabarbaru1 czerwony
grejpfrut2 łyżki
syropu z agawy1 łyżka
brązowego cukrukilka kostek
loduszklanka
wody mineralnej, gazowanej

Tofu pokroić w kostki, nadziać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blasze wysmarowanej odrobiną
oliwy.Skropić
sosem rybnym, posypać
curry i
przyprawą.Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grillowania, nagrzanego do 230 stopni.Piec około 20 minut, aż szaszłyki się przyrumienią.
Kolendrę drobno pokroić do miseczki.Dodać
sok z limonki, rozgnieciony
czosnek,
sos sojowy,
masło orzechowe,
oliwę i
wodę.Dokładnie wymieszać (ja użyłam blendera).Do wysokiego naczycia wrzucić
rabarbar, obrany
grejpfrut, kostki
lodu i
cukier.Dolać
syrop z agawy i
wodę. Całość zmiksować blenderem.Szaszłyki podawać z sosem satay, popijając pysznym smoothie!