ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z tofu z sosem satay + smoothie grejpfrutowo - rabarbarowy

Szaszłyki z tofu z sosem satay + smoothie grejpfrutowo - rabarbarowy

nazwa

Wykonanie

W sam raz na wiosenny lunch. Lekki, orientalny i wegetariański. Wraz z orzeźwiającym smoothie, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Tofu można przyprawić ulubionymi przyprawami,a grejpfruta zastąpić na przykład pomarańczą.
Już niedługo zamiast piekarnika w ruch pójdzie grill :)
Dla dwojga:
Szaszłyki:
400 g twardego tofu
szczypta curry
szczypta przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka sosu rybnego
odrobina oliwy
Sos:
1/2 pęczka kolendry
sok z połowy limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
4 łyżki przegotowanej wody
Smoothie:
garść mrożonego rabarbaru
1 czerwony grejpfrut
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka brązowego cukru
kilka kostek lodu
szklanka wody mineralnej, gazowanej
Tofu pokroić w kostki, nadziać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blasze wysmarowanej odrobiną oliwy.
Skropić sosem rybnym, posypać curry i przyprawą.
Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grillowania, nagrzanego do 230 stopni.
Piec około 20 minut, aż szaszłyki się przyrumienią.
Kolendrę drobno pokroić do miseczki.
Dodać sok z limonki, rozgnieciony czosnek, sos sojowy, masło orzechowe, oliwę i wodę.
Dokładnie wymieszać (ja użyłam blendera).
Do wysokiego naczycia wrzucić rabarbar, obrany grejpfrut, kostki lodu i cukier.
Dolać syrop z agawy i wodę. Całość zmiksować blenderem.
Szaszłyki podawać z sosem satay, popijając pysznym smoothie!
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2012/04/szaszyki-z-tofu-z-sosem-satay-smoothie.html