ßßß
Dla dwojga:Szaszłyki:400 g twardego tofuszczypta curryszczypta przyprawy 5 smaków1 łyżeczka sosu rybnegoodrobina oliwySos:1/2 pęczka kolendrysok z połowy limonki1 ząbek czosnku1 łyżka sosu sojowego3 łyżki masła orzechowego1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine4 łyżki przegotowanej wodySmoothie:garść mrożonego rabarbaru1 czerwony grejpfrut2 łyżki syropu z agawy1 łyżka brązowego cukrukilka kostek loduszklanka wody mineralnej, gazowanej
Tofu pokroić w kostki, nadziać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na blasze wysmarowanej odrobiną oliwy.Skropić sosem rybnym, posypać curry i przyprawą.Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grillowania, nagrzanego do 230 stopni.Piec około 20 minut, aż szaszłyki się przyrumienią.Kolendrę drobno pokroić do miseczki.Dodać sok z limonki, rozgnieciony czosnek, sos sojowy, masło orzechowe, oliwę i wodę.Dokładnie wymieszać (ja użyłam blendera).Do wysokiego naczycia wrzucić rabarbar, obrany grejpfrut, kostki lodu i cukier.Dolać syrop z agawy i wodę. Całość zmiksować blenderem.Szaszłyki podawać z sosem satay, popijając pysznym smoothie!