ßßß Cookit - przepis na Pizza Capricciosa

Pizza Capricciosa

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad pizza – a właściwie 3 małe (każda z innymi dodatkami). Pizza Capricciosa (capricciosa – „kapryśny”) – co oznacza, że nie ma na nią jedynie słusznego przepisu – wszystko zależy od inwencji kucharza lub fantazji biesiadników. Ciasto na nią robiłam wg. dwóch przepisów – równie udanych, które podaję poniżej. Podam również propozycję dodatków, ale tak jak piszę, można pozwolić sobie na całkowitą dowolność (moja córeczka na przykład zażyczyła sobie szynkę, świeżego ogórka i ser żółty). Jeden przepis pochodzi z płyty dołączonej do mojego robota kuchennego, a drugi z obecnego miesięcznika „Kuchnia”
EDYCJA: chyba muszę zweryfikować powyższe info – bo jak pisze w komentarzu lashqueen z bloga http://italia-od-kuchni.blogspot.com – pizza Capricciosa to stały zestaw składników – grzyby, szynka, karczochy i oliwki. Więc chcąc zrobić oryginalną Capricciosę zalecam te właśnie dodatki.
Składniki :
Ciasto na pizzę:
500 g mąki,
1 paczka suchych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 szczypta soli,
40 ml oleju,
250-300 g ciepłej wody.
Nadzienie :
obrane pomidory,
sól,
mozzarella,
szynka,
grzyby,
oregano,
czarne oliwki,
olej (a najlepiej – jak radzi w komentarzu aska użyć oliwy z oliwek).
Wykonanie :
Włożyć drożdże i ciepłą wodę do miski do mieszania (hak do zagniatania) i wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść je na gładkie ciasto.
Odstawić miskę z zamkniętą przykrywką w ciepłym miejscu na tak długo, aż objętość ciasta znacznie się zwiększy (ok. 45 min.)
Jeszcze raz krótko zagnieść ciasto.
Następnie uformować ciasto w kulę i ułożyć na natłuszczonej blasze pod wilgotnym ręcznikiem. Pozostawić na 1 godz.
Rozwałkować ciasto bezpośrednio na blasze do pieczenia (z odrobiną oleju) i na zakończenie obłożyć obranymi pomidorami.
Posypać ciasto odrobiną soli, ułożyć na nim pociętą na małe kawałki szynkę, grzyby, oliwki, mozarellę i oregano.
Skropić pizzę odrobiną oleju i piec w 180°C przez ok. 15-20 min.
Pizza Antosi ze świeżym ogórkiem, serem żółtym i salami
i przepis alternatywny z obecnego miesięcznika „Kuchnia”
składniki :
ciasto :
0,5 kg mąki,
1 saszetka (7 g) suchych drożdży,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy,
1,5 szklanki wody (330 ml) o temperaturze pokojowej.
sos pomidorowy:
odrobina oliwy,
1 opakowanie przecieru pomidorowego (passaty),
kilka gałązek świeżego oregano,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz.
nadzienie :
mozzarella,
świeża bazylia,
salami,
gorgonzola,
rukola.
Wykonanie :
Zagnieść ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie podzielić ciasto na 3 porcje, z każdej zrobić kulę i odstawić na 15 minut. Rozwałkować porcje na cienkie placki. Zrobić sos: Zeszklić na oliwie czosnek posiekany. Wlać przecier, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać listki oregano, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Każdy placek ciasta posmarować sosem i ułożyć na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę (po upieczeniu). Piec 8-12 minut w 250-280 st. C.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1376