Wykonanie
Dziś na obiad pizza – a właściwie 3 małe (każda z innymi dodatkami). Pizza Capricciosa (capricciosa – „kapryśny”) – co oznacza, że nie ma na nią jedynie słusznego przepisu – wszystko zależy od inwencji kucharza lub fantazji biesiadników. Ciasto na nią robiłam wg. dwóch przepisów – równie udanych, które podaję poniżej. Podam również propozycję dodatków, ale tak jak piszę, można pozwolić sobie na całkowitą dowolność (moja córeczka na przykład zażyczyła sobie
szynkę, świeżego
ogórka i
ser żółty). Jeden przepis pochodzi z płyty dołączonej do mojego robota kuchennego, a drugi z obecnego miesięcznika „Kuchnia”EDYCJA: chyba muszę zweryfikować powyższe info – bo jak pisze w komentarzu lashqueen z bloga http://italia-od-kuchni.blogspot.com – pizza Capricciosa to stały zestaw składników –
grzyby,
szynka,
karczochy i
oliwki. Więc chcąc zrobić oryginalną Capricciosę zalecam te właśnie dodatki.
Składniki :Ciasto na pizzę:500 g
mąki,1 paczka suchych
drożdży,1 łyżeczka
cukru,1 szczypta
soli,40 ml
oleju,250-300 g ciepłej
wody.Nadzienie :obrane
pomidory,
sól,
mozzarella,
szynka,
grzyby,
oregano,
czarne oliwki,
olej (a najlepiej – jak radzi w komentarzu aska użyć
oliwy z oliwek).Wykonanie :Włożyć
drożdże i ciepłą
wodę do miski do mieszania (hak do zagniatania) i wymieszać.Dodać pozostałe składniki i zagnieść je na gładkie ciasto.Odstawić miskę z zamkniętą przykrywką w ciepłym miejscu na tak długo, aż objętość ciasta znacznie się zwiększy (ok. 45 min.)Jeszcze raz krótko zagnieść ciasto.Następnie uformować ciasto w kulę i ułożyć na natłuszczonej blasze pod wilgotnym ręcznikiem. Pozostawić na 1 godz.Rozwałkować ciasto bezpośrednio na blasze do pieczenia (z odrobiną
oleju) i na zakończenie obłożyć obranymi
pomidorami.Posypać ciasto odrobiną
soli, ułożyć na nim pociętą na małe kawałki
szynkę,
grzyby,
oliwki,
mozarellę i
oregano.Skropić pizzę odrobiną
oleju i piec w 180°C przez ok. 15-20 min.
Pizza Antosi ze świeżym
ogórkiem,
serem żółtym i
salamii przepis alternatywny z obecnego miesięcznika „Kuchnia”składniki :ciasto :0,5 kg
mąki,1 saszetka (7 g) suchych
drożdży,1 łyżeczka
soli,2 łyżki
oliwy,1,5 szklanki
wody (330 ml) o temperaturze pokojowej.
sos pomidorowy:odrobina
oliwy,1 opakowanie
przecieru pomidorowego (passaty),kilka gałązek świeżego
oregano,1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprz.nadzienie :
mozzarella,świeża
bazylia,
salami,gorgonzola,
rukola.Wykonanie :Zagnieść ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej
mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Następnie podzielić ciasto na 3 porcje, z każdej zrobić kulę i odstawić na 15 minut. Rozwałkować porcje na cienkie placki. Zrobić sos: Zeszklić na
oliwie czosnek posiekany. Wlać przecier, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Dodać listki
oregano, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 minut. Doprawić
solą i
pieprzem.Każdy placek ciasta posmarować sosem i ułożyć na nim ulubione składniki, np.
mozzarellę i listki
bazylii, albo
salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i
rukolę (po upieczeniu). Piec 8-12 minut w 250-280 st. C.